בין בלבול לשכחה-האם איבדנו את הזיכרון?איבוד זיכרון בגיל השלישי: גורמים, השלכות ודרכי טיפול

הזיכרון הנו דבר חמקמק מאוד ולעתים אף משטה בנו. איך ייתכן שזיכרון שיש ברשותנו מגיל הילדות פתאום נעלם? מדוע אנו חווים איבוד זיכרון? איך ייתכן ששכחנו את שמו של אדם שהרגע שוחחנו עמו? איך ייתכן שנשכח את תאריך יום ההולדת של בן משפחה? איך נזכור את הדברים שאותם עלינו לעשות מחר? כל הדברים האלה עלולים להישכח ולאבד בנבכי זיכרוננו מסיבות שונות.

הרעיון בבסיסו נוצר זיכרון, הוא על ידי קליטת אינפורמציה חדשה, עיבודה בתהליכי הזכירה ולאחר מכן אחסונה בזיכרון לצורך שליפה עתידית.

במאמר זה, ננסה להבין יותר את משמעותו והשלכותיו של נושא איבוד הזיכרון:

מדוע אנו חווים איבוד זיכרון ומה הגורם לכך?

ישנן מספר סיבות לאובדן זיכרון, הן יכולות להיות כתוצאה מפגיעה ישירה במוח, בעקבות פגיעת ראש, תאונת דרכים, אירוע מוחי (Stroke), נטילת תרופות מסוימות, בעיות שינה כרוניות, טיפולי הקרנה וכמובן מחלות מוח ניווניות כגון דמנציה ואלצהיימר. הבעיה אינה רק סביב איבוד זיכרון, ישנה גם פגיעה תפקודית בגלל מצבים נפשיים ומתח הקשורים לירידה הקוגניטיבית הזו, אשר מתבטאים בהדחקההכחשה או פחד מהעומד להיות בעקבות הקושי המתגבר סביב נושא הזיכרון.

איבוד זיכרון שאינו כתוצאה מחבלה בראש, הוא תהליך הדרגתי ולא פתאומי, בו המוח אינו מצליח לקלוט או לעבד אינפורמציה חדשה וזה משפיע על תפקודנו היומיומי. כשאנו מרגישים שאיבוד הזיכרון הוא הדבר המרכזי, למעשה חוסר הריכוז הוא שלב מקדים אבל לא תמיד אנו ערים לו. חוסר הריכוז יכול לגרום לבלבול ולכך שלא נזכור אינפורמציה חדשה לטווח הארוך. חוסר ריכוז קורה באופן טבעי עם עליית הגיל ומושפע גם ממה שקורה בסביבה: רעשים וגירויים מסביב אשר גורמים להסחת דעתנו. סיבה נוספת לקושי לזכור פרטים נובע מכך שלעיתים אנו לא מתעניינים מספיק בנושא, אז מחשבותינו בורחות ולמעשה לא הפננו את קשב ותשומת לב לנושא.

איבוד זיכרון מחוסר עניין

כלומר, כאשר הנושא הוא חשוב ומעניין, נקדיש לו יותר תשומת לב ולכן גם נזכור אותו יותר טוב. הגיוני, נכון? השאלה היא, למה אנחנו לא זוכרים דברים שלא מעניינים אותנו? התשובה היא כנראה מכיוון שהריכוז שלנו נמוך ובאופן טבעי מוחנו לא מצליח לעבד את האינפורמציה ולהטמיע את המידע בזיכרון. אפשר לקרוא עוד על השפעת הריכוז והקשר בינו לבין איבוד הזיכרון לטווח קצר.

עוד סיבה לקושי בזיכרון הוא בגלל ביצוע משימה אוטומטית.

ישנן פעולות שאנו מבצעים באופן אוטומטי ובלתי מודע ולכן אנו לא זוכרים אם ביצענו אותה. למשל, האם קרה לכם שיצאתם מהבית ולא זכרתם אם נעלתם את הדלת? אם כן, אז גם אתם כמו הרבה אחרים, מבצעים פעולות באופן אוטומטי מתוך הרגל ולא מתוך הפניית תשומת הלב לפעולה – מה שגורם לכם לשכוח את הפעולה.

המוח יודע לא לזכור את מה שלא חשוב

למוח יש כמה מנגנונים שעוזרים להיפטר ממידע לא רצוי ולא נחוץ, גם כמות המידע שהמוח מסוגל לקלוט ברגע נתון היא מוגבלת. למשל: אם תקבל ברגע זה רשימת 10 דברים לקנייה במכולת מן הסתם שלא תיזכור את הרשימה כולה כעבור כמה שעות. דוגמה נוספת של המנגנון החכם של תהליך הזכירה במוח הוא: נסו להיזכר בסיסמת הגישה לאתר מסוים אליו אתם נכנסים בתדירות גבוה, למשל בנק, קופת חולים, דואר אלקטרוני.

קרוב לוודאי שהצטרכתם בשלב כלשהו להחליף את סיסמתכם. התוכלו להיזכר בסיסמה הישנה שלכם? לא בטוח… הסיבה היא כי המוח שלכם לא צריך יותר את המידע הזה והוא פשוט דוחק אותו למקום פחות חשוב ונגיש לשליפה הזיכרון – או פשוט מעלים אותו.

לסיכום: כל מה שהמוח לא זקוק יותר הוא מפנה מהאיחסון.

איך עוזרים לזיכרון ביום יום?

אין הרבה חדש בתחום, על כן, נחזור על ההמלצה המוכרת שאם תשתמשו בה תוכלו להתארגן טוב יותר ולא לשכוח דברים: לרשום ביומן, להיעזר בפתקים ועדיף באמצעות אפליקציה בסמארטפון (המלצה ליומן תזכורות מדהים:keep של גוגל).

אבל, אם תרצו ממש לטפל בעניין ולשפר את הזיכרון אז בוודאי יש דרכים לכך! מחקרים מוכיחים שאימון של המוח יסייע לשמור על יכולות הזיכרון ואף יעודד אותנו לזכור דברים באופן טוב יותר במטרה לשפר את הקיים.

רוצים לפתח ולשמור על יכולות מוחיות?

בוודאי! כולנו רוצים, אך צריך קצת להשקיע, והתוצאות שוות את המאמץ! אימון המוח של אטנמיינד בתכנית מקצועית המתבצעת מהמחשב האישי שלכם. אימון המוח מזכיר לכולנו אימון בחדר כושר.
כמו שמתאמנים בחדר כושר כדי לקבל כושר גופני ולהעלות מאסת שרירים, גם באימון המוח אנו משפרים את זיכרון והקוגניציה ומגדילים את כמות הקשרים החשמליים במוח – מה שמאפשר את השיפור הקוגניטיבי. בדיוק למטרה זו פותחה תכנית האימון המוחי אטנמייד AttenMind. מדובר בפעילות המתבצעת באינטרנט ומותאמת לצרכיו האישיים של המתאמן בה. התכנית כוללת פעילויות רבות העובדות על הכושר הקוגניטיבי, בין השאר שיפור הזיכרון, מהירות התגובה, הריכוז, יכולת הארגון ועוד. בתכנית מאות תרגילים מאתגרים. לכל אורך התכנית תקבלו ייעוץ ותמיכה על ידי נציג אנושי. אז למה לחכות, התחילו היום בלחיצה כאן

חייג עכשיו!
סגירת תפריט
דילוג לתוכן